INSPIRACJE / Bez kategorii / 18 września 2018

Parzona czy rozpuszczalna – którą kawę wybrać?

Kawa kawie nierówna

Mówią, że o gustach się nie dyskutuje, jednak w kwestii wyboru kawy narosło wiele różnych, skrajnych opinii. Część ludzi twierdzi, że bez kawy nie są w stanie funkcjonować i na pewno z niej nie zrezygnują, inni uważają, że w zasadzie do niczego nie jest im potrzebna, ale jeżeli już mają jakąś pić to najlepiej parzoną, bo rozpuszczalna wydaje się być za bardzo przetworzona.

W dzisiejszym artykule chcielibyśmy przedstawić fakty o kawie rozpuszczalnej i parzonej, które mogą zachęcić Was do zmiany  przyzwyczajeń lub utwierdzą w dotychczasowym wyborze.

 

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna cieszy się dużą popularnością na całym świecie, doceniana jest za łatwość i szybkość przygotowania, a także za łagodny smak. Oprócz tego, że jej przyrządzenie nie zabiera dużo czasu to zwykle jest tańsza od tej sprzedawanej w ziarnach. Kawa rozpuszczalna ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników. Ci drudzy sięgając po świeżo paloną kawę ziarnistą twierdzą, że rozpuszczalnej brakuje tego charakterystycznego, niepowtarzalnego smaku i aromatu, a także odebrany zostaje cały, dla niektórych przyjemny proces parzenia.

 

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Na rynku dostępne są trzy rodzaje kawy rozpuszczalnej, a występujące między nimi różnice wynikają z metody obróbki. Bez względu na metodę, ziarna muszą zostać w pierwszej kolejności upalone, następnie drobno zmielone i zaparzone. Proces ekstrakcji nie jest jednak w żaden sposób podobny do tego, jaki przeprowadzamy w domu celem zaparzenia filiżanki kawy. Kawę parzy się w niewielkiej ilości wody, w temperaturze 60-180oC, proces dzieli się na kilka etapów i wymaga zastosowania wysokiego ciśnienia. Tylko w ten sposób można uzyskać mocny ekstrakt i wydobyć wartościowe składniki z kawy mielonej. Następnie ekstrakt musi zostać zagęszczony i następuje jego wyklarowanie. W kolejnym etapie odbywa się suszenie i tutaj wyróżniamy dwie metody: z wykorzystaniem wysokiej temperatury lub poprzez liofilizację, tzw. suszenie zamrażalnicze. NA końcu procesu kawa suszona przybiera postać granulek lub pyłu.

 

Kawa liofilizowana cechuje się lepszym smakiem i aromatem co wynika z faktu, że w trakcie procesu pozyskiwania nie jest poddawana obróbce termicznej. Warto w tym miejscu zauważyć, że podczas produkcji kawy rozpuszczalnej nie dodaje się żadnych substancji pomocniczych. Na końcowym etapie otrzymujemy zaparzony i wysuszony ekstrakt kawy bez niepotrzebnych dodatków. Kupując kawę rozpuszczalną trzeba liczyć się jednak z tym, że najprawdopodobniej została ona wyprodukowana z gorszych jakościowo ziaren niż ta przeznaczona do parzenia. Ich jakość oczywiście ma wpływ na smak i aromat kawy, nie wykazuje jednak żadnego działania na zdrowie.

 

Kawa rozpuszczalna zalety

Wielu z nas chętniej sięga po kawę rozpuszczalną niż po kawę parzoną. Dzieje się tak z dwóch powodów. Jednym z nich jest cena, która nie jest zbyt wygórowana. Drugim aspektem, który przyczynił się do rozwoju popularności kawy rozpuszczalnej jest możliwość szybkiego oraz łatwego przygotowania napoju, co doceniamy w szczególności rano, gdy spieszymy się do pracy. Wystarczy nasypać porcję kawy rozpuszczalnej do kubka, zalać gorącą wodą, ewentualnie dolać mleko i cukier. Nie trzeba mielić ziaren ani przeprowadzać skomplikowanego procesu parzenia. Kawa rozpuszczalna ma również tę zaletę, że po jej zaparzeniu w szklance nie pływają fusy, które wielu osobom odbierają przyjemność z picia kawy. Dodatkowym atutem jest szeroki wybór kaw rozpuszczalnych na rynku. Każdy może sięgnąć po taką, która najbardziej wpisuje się w jego gusta smakowe. Mniej lub bardziej intensywna w smaku, rozpuszczalna kawa waniliowa czy karmelowa – wybór jest naprawdę spory. Ponadto, producenci napoju non stop prześcigają się w pomysłach, znajdując nowe zastosowania kawy rozpuszczalnej, która może posłużyć m.in. jako dodatek do ciast i deserów. Z jej wykorzystaniem może powstać również smaczna kawa mrożona, która jest rewelacyjnym napojem na upały.

 

Kawa rozpuszczalna wady

W pierwszej kolejności trzeba podkreślić, że kawa rozpuszczalna jest mechanicznie przetwarzana przez co trudno dociec, jakiej jakości surowiec posłużył do jej wyprodukowania. Bardzo często wytwarzana jest z najgorszego rodzaju ziaren, wbrew temu co piszą producenci na opakowaniach. W procesie przetwarzania traci dużo cennych właściwości, a przez obróbkę termiczną nie jest tak aromatyczna jak kawa naturalna. Ze względu na fakt, że zawiera mniej kofeiny niż kawa parzona, nie jest w stanie dostarczyć organizmowi tak dużej dawki energii, jakby można tego od niej oczekiwać. Co więcej, sporo producentów dodaje do swoich wyrobów sztuczne barwniki, stabilizatory, emulgatory czy zagęszczacze. Zdarza się, że zawartość kawy w opakowaniu nie przekracza 20% zawartości całego opakowania kawy rozpuszczalnej. Dodatkowo kawa rozpuszczalna może zawierać śladowe ilości niklu, a jego nadmiar w organizmie staje się bezpośrednią przyczyną rozwoju alergii, choroby nowotworowej lub innych groźnych schorzeń. Niektórzy twierdzą, że kawa rozpuszczalna to taki fast food w kategorii kaw.

 

Wpływ kawy rozpuszczalnej na zdrowie

Wciąż zadajemy sobie pytania: czy kawa jest zdrowa? Jaki wpływ ma na zdrowie? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na oba te pytania. Podobnie zresztą jak w przypadku kawy naturalnej – przy jednych dolegliwościach pomaga, przy innych jest w stanie nawet zaszkodzić. Mając na uwadze, że kawa rozpuszczalna jest jedynie odwodnionym ekstraktem z kawy, jej wpływ na zdrowie nie różni się zbytnio od kawy świeżo parzonej, pod warunkiem, że nie została wzbogacona niepotrzebnymi dodatkami spożywczymi.

Kawa rozpuszczalna jest pełna składników, które mogą wywierać wpływ na zdrowie. Pierwszym z nich jest kofeina, jednak w niewielkich ilościach, dlatego kawa rozpuszczalna jest łagodna i nie wywołuje zbyt widocznego pobudzenia organizmu. Wbrew powszechnej opinii, kawa rozpuszczalna wcale nie jest bardziej kaloryczna od kawy parzonej. Kaloryczne są jedynie napoje kawowe. Mówi się, że kawa rozpuszczalna nie zawiera przeciwutleniaczy, co jednak nie jest do końca prawdą. Grupa badaczy z Uniwersytetu Jagiellońskiego postanowiła przeprowadzić badania, podczas których okazało się, że kawa liofilizowana nie tylko nie jest pozbawiona przeciwutleniaczy, ale może zawierać ich nawet dwa razy więcej w porównaniu do kawy naturalnej. A przeciwutleniacze redukują stres oksydacyjny, zmniejszają ryzyko nowotworów, chorób serca i chorób neurodegeneracyjnych.

Istnieje również przekonanie, że kawa rozpuszczalna zawiera cholesterol, przez co może przyczyniać się do podwyższenia jego poziomu we krwi, jednak nie jest to do końca prawdą. W diecie jest dużo produktów, które pomagają regulować poziom cholesterolu w organizmie, przez co wpływ tego pochodzącego z kawy jest znikomy. Kawa rozpuszczalna zawiera sporo korzystnych dla zdrowia składników w tym wapń, magnez, cynk i mangan. Z picia kawy rozpuszczalnej powinny jednak zrezygnować osoby z chorobami nerek i układu moczowego ze względu na fakt, że nie mogą one spożywać nadmiaru kwasu szczawiowego, którego w filiżance kawy jest niemal dwa razy więcej w stosunku do naparu czerwonej, białej i zielonej herbaty.

Warto też wspomnieć, że kawa rozpuszczalna w ciąży nie jest dobrym pomysłem. Korzystniej dla matki i dziecka jest na kilka miesięcy przerzucić się na picie np. kawy zbożowej. Kawa zbożowa jest zdrowsza i w porównaniu z właściwościami kawy kofeinowej zdecydowanie z nią wygrywa.

 

Kawa parzona – mocniejsza i bliższa natury

Oczywiście, dłuższy staż na rynku i salonach ma kawa mielona parzona. Charakteryzuje się ona tym, że po jej przyrządzeniu pozostają nam fusy – w kubku, filiżance albo w naszym ekspresie. Wiele osób ten aspekt picia kawy parzonej odstrasza, zniechęca, ale można spotkać grono zagorzałych pasjonatów tego procesu.

Kawa parzona cechuje się mocniejszym, intensywniejszym smakiem i aromatem, większą zawartością kofeiny (filiżanka przeciętnej kawy zaparzanej w kubku, filiżance zawiera około 110mg kofeiny, natomiast kawa rozpuszczalna około 80 mg kofeiny). Dodatkowo, uważa się, że kawa mielona i parzona na sposób turecki zawiera niezdrowe związki eteryczne i substancje drażniące, które w dużej ilości są dla nas szkodliwe. Związki eteryczne nie występują w kawie rozpuszczalnej oraz kawie mielonej z ekspresu.

Najlepsza z pośród kaw pod względem delikatności w smaku i niskiej zawartości substancji drażniących i związków eterycznych jest kawa Arabica, którą drobno mielimy tuż przed parzeniem.

 

Jaką kawę wybrać? Najlepiej dobrej jakości.

Podsumowując, nie da się jednoznacznie określić, która kawa – mielona czy rozpuszczalna – jest zdrowsza dla nas i dla naszego żołądka. Przede wszystkim warto postawić na umiar i różnorodność w piciu kawy. Jeśli jesteś typowym kawoszem postaw na jakość a nie cenę, ponieważ tanie kawy rozpuszczalne cechują się fatalną jakością i jeszcze gorszym smakiem. Proces wytwarzania takiej kawy przebiega przy użyciu nienajlepszych gatunkowo ziaren kawy i tym samym mogą zawierać więcej substancji toksycznych. Warto pamiętać, że zawsze najlepiej będzie ograniczać ilość wypijanych kaw dziennie i przy tym stawiać na jej najlepszą jakość. Wracając do rozterek pomiędzy kawą parzoną i rozpuszczalną to na ten moment nie ma jednoznacznych badań, które wskazywałyby, że jedna z nich jest dla nas zdecydowanie lepsza pod względem wpływu na zdrowie.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Puławska 12 lok. 17
Warszawa

662 078 423 | kontakt@poradniasanus.com.pl