INSPIRACJE / Bez kategorii / 5 sierpnia 2019

FIT przekąski na LETNIE IMPREZY

Chipsy z batatów  250 kcal

  • Batat 180g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól
  • Przyprawy

Piekarnik nastawić do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra -dół.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Batata pokroić na cienkie plasterki za pomocą noża, krajalnicy. Przełożyć do miski i całość skropić oliwą. Wymieszać.

Plasterki batatów położyć na  blaszce i piec 15 – 20 minut. Wyjąć i posypać świeżo zmieloną solą i przyprawami.

Chipsy z buraków 100g- 64,3 kcal

Składniki :

  •  buraki 400g
  • olej rzepakowy, ryżowy , słonecznikowy 1łyżka
  • czosnek
  • sól, pieprz

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół). Buraki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Włóż  buraki do miski, dodaj  oleju, sól, pieprz, czosnek. Układaj buraki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut (po 15 minutach sprawdź stopień wypieczenia – chipsy są gotowe, gdy buraki są chrupiące, ale nie zmieniły kolor na brązowy, a ich brzegi nie są spalone).

Krakersy   3 porcje, 1 porcja – 160,5 kcal

  • Szklanka mąki z ciecierzycy
  • ½ łyżeczki soli
  • Łyżeczkę Proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • Sezam, listki bazylię

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ºC z funkcją grzania góra-dół. W misce połączyć i dobrze wymieszać wszystkie suche składniki tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sól, nasiona sezamu i bazylię. Do miski z mąką dodać wodę i olej. Całość zagnieść na jednolitą masę. Na stolnicę wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć przygotowane ciasto. Ponownie całość przykryć arkuszem i równo rozwałkować na grubość 3 mm. Ostrym nożem wyciąć dowolne kształty. Całość przełożyć  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika na 6-8 minut.

Ciasteczka jaglane – 1 porcja  -118,3 kcal, 15 porcji

  • 1 ½ szklanki płatków jaglanych/ płatki owsiane
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki płatków migdałów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki miód / cukier trzcinowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki wody

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować  płatki jaglane, wiórki koksowe i płatki migdałów.

Do suchej mieszanki dodać oliwę, miód, sodę i ekstrakt z wanilii. Całość zmiksować.

Dodać wodę i zmiksować. Formować 15 ciasteczek. Piec 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić na blaszce.

Fit Rafaello   11 porcji    1 kulka- 262,9 kcal

  • ½ szklanki orzechów nerkowca/ brazylijskie
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 3 łyżki  miodu
  • 2 łyżki stałej części mleka kokosowego / tofu
  • 1 szczypta soli
  • 15 sztuk migdałów
  • do obtoczenia wiórki kokosowe/ kakao

Mleko kokosowe włożyć na noc do lodówki. Kolejnego dnia otworzyć. Stała część mleka oddzieli się od płynu – to krem/masa kokosowa. Orzechy nerkowca namoczyć w wodzie minimum godzinę. Najlepiej na całą noc. Odcedzić.

Odsączone orzechy umieścić w misce z wiórkami kokosowymi,  roztopionym olejem, miodem , mlekiem kokosowym i solą.Masę zmiksować na gładki krem. Przełożyć do miski, przykryć folią i schłodzić przez godzinę.

Wyjąc z lodówki i z masy formować kulki w  środek każdej wkładając migdał. Na sam koniec obtoczyć we wiórkach kokosowych lub kakale. Przechowywać w lodówce przez tydzień.

Jogurtowe lody z owocami  200 kcal

  • Szklanka świeżych owoców : truskawki, borówki, maliny, jagody
  • 2 szklanki jogurtu greckiego

Owoce zblenduj następnie wymieszaj z jogurtem opcjonalnie dodaj łyżkę miodu. Przełóż do foremek i zamroź .

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Puławska 12 lok. 17
Warszawa

662 078 423 | kontakt@poradniasanus.com.pl